2021-01-29 09:49:16• hírek • Bede Emőke

Mondj nemet a légszennyezésre. Újabb tematikus hónapot zárt az Élet Fája Egyesület

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a Békéssy Erzsébet által alapított Élet Fája Egyesület az idei évben havi rendszerességgel tematikus tevékenységeket fog szervezni, melyek által újabb és újabb környezetvédelmi problémákra irányítják rá a figyelmet. A januári akcióban a szamoskrassói és a szatmárpálfalvi diákok, illetve tanáraik vettek részt, a központi téma pedig a légszennyezés volt.

A Szatmárpálfalvi Általános Iskola hatodik osztályába járó Ilyés Patrik Márk és a szamoskrassói Bem József Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, Török Beatrix Anita javaslata alapján a hónap jelmondata a „Mondj nemet a légszennyezésre – Csak együtt tudjuk megmenteni a bolygót” lett. Ennek jegyében a fentebb említett iskolák diákjai textilhulladékból tornazsákokat készítettek, melyre a témával kapcsolatosan megfogalmazott üzenetüket is felírták, így ráirányítva a figyelmet a műanyag zacskók elégetése által keletkezett légszennyezésre. Emellett a gyerekek azt is láthatták, hogy a nejlon helyett lehet környezetbarát szatyrokat is használni, mely akár a textilhulladékok újrahasznosításának egyik jó módszere is lehet, de nem csak.


A tevékenységben a szamoskrassói Bem József Általános Iskola 28, a Szatmárpálfalvi Általános Iskola pedig 12 tanulóval képviseltette magát, irányító tanáraik pedig Turbucz Natalia és Vékony Ilona voltak. A negyven diák munkáját az egyesület alapító tagjai jól meghatározott szempontok szerint értékelték, majd csütörtökön sor került a szűk körben megszervezett díjátadóra is.


Man Gabriella és Iederan Simona, a két tanintézmény igazgatónői köszönetet mondtak az egyesület kezdeményezéséért és tanulók bevonásáért, hiszen így a gyerekek olyan tevékenységekben vehettek részt, melyeknek célkitűzései összhangban állnak az Európai Unió környezetvédelmi követelményeivel. Békéssy Erzsébet, az Élet Fájának elnöke beszédében háláját fejezte ki a tanintézmények vezetőségének, a pedagógusoknak és a diákoknak az aktív részvételért, valamint az önkéntesség és a csapatmunka népszerűsítéséért e projekt keretében.


A köszöntők után sor került a díjazásra. A Bem József Általános Iskolában az alábbi eredmények születtek:

  • Bálint Levente Sándor, VII. osztály – I. díj
  • Török Lajos, VII. osztály – I. díj
  • Török Beatrix Anna, VIII. osztály – II. díj
  • Vajda Csongor Tibor, VIII. osztály – III. díj
  • Bálint Gergő, VIII. osztály – Dicséret
  • Danó Iván, VI. osztály – Dicséret
  • Bálint Tamás Sándor, V. osztály – Dicséret

A Szatmárpálfalvi Általános Iskolában a legjobban sikerült tornazsákot Fazakas Eliza VII. osztályos diák készítette, kinek munkáján az alábbi üzenet volt olvasható: "Tiszta levegő – Az élet orvossága”. E tornazsákot az egyesület 200 példányban fogja sokszorosítani, majd ezek kiosztásra kerülnek más iskolák tanulói között, ezzel állítva eléjük jó példát a textilhulladék újrahasznosítása és a levegő tisztaságának megőrzése terén. További jutalomként a januári akcióban részt vevő diákok tornazsákjait egy kiállítás által mutatják majd be a nagyközönségnek, az Iskola másként hét keretében pedig ellátogathatnak majd egy szatmári brikettgyárba is.








Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: